Det är lätt att förstå varför vridfönster blivit så populära. De är enkla att öppna, enkla att putsa och vill du vädra kan du enkelt öppna dem lite grann och låsa fast i ett vädringsläge. Dessutom är våra vridfönster snygga att se på. Ja, vridfönster har många fördelar och kan också fås i många olika utföranden.

Vad är ett vridfönster?

Vridfönster innebär att fönstret kan öppnas utåt och vridas runt 180 grader. Eftersom du vänder runt vridfönstret kan du arbeta med fönstrets utsida samtidigt som du står kvar inomhus. Därför blir vridfönster väldigt enkla att putsa.

Våra modeller har dessutom dolda beslag som inte syns utifrån. De dolda beslagen bidrar inte bara till en snygg och ren design. De minskar också risken för rötskador.

Säkerhetsmässigt har vridfönstret också vissa fördelar. Med de förseglade hörnen hindras inbrottstjuvarna från att lyfta glaskassetten från utsidan.

Allt detta gör att vridfönster är ett givet alternativ för många som byter fönster.

Hur öppnar man ett vridfönster?

För att öppna vridfönstret vrider du handtaget och skjuter utåt.

Som en säkerhetsåtgärd finns en vädringsspärr som gör att vridfönstret först öppnas cirka 15 centimeter. Spärren gör fönstret svårare att öppna på vid gavel, vilket är bra om till exempel om nyfikna barn eller husdjur letar sig fram fönstret. Spärren är också bra när du bara vill vädra och släppa in lite ny frisk luft.

Men du kan alltså även enkelt vrida runt hela fönstret, vilket du gör genom att lossa spärren på sidan.

Putsa vridfönster

En av de saker som många uppskattar med vridfönster är alltså att både in- och utsidan av fönster kan putsas inifrån.

När du ska putsa utsidan av fönstret öppnar du som vanligt med handtaget. När du öppnat lossar du enkelt vädringsspärren vid sidan, så att du kan öppna fönstret helt och hållet. Detta är en säkerhetsfunktion som finns för att inte fönstret ska öppnas mer än du vill.

Nu kan fönstret lätt snurras runt 180 grader och den sida som tidigare var utsida blir nu insida. Vridfönstret “låser” fast sig igen när du vänt hela fönstret, tack vare den smarta vädringsspärren. Den gör att fönstret sitter fast när du putsar. Testa gärna att putta lite på fönstret och se så att spärren fyllt sin funktion innan du börjar. När du är klar vänder du tillbaka fönstret på samma sätt, det vill säga genom att lossa spärren och vrida tillbaka fönstret till sitt ursprungliga läge.

Vridfönster med spröjs

Till ERA Fönster finns ett flertal spröjsvarianter och postvarianter att tillgå. Du kan välja mellan utanpåliggande, mellanglas-spröjs, utanpåliggande dekorpost eller fast glasdelande post.

Som tillval kan du även få spröjs och poster lackerade i valfri RAL- eller NCS-kulör. (Färgsystemen RAL och NCS är de system med beteckningar som används för att beskriva den färg som man ska lackera. Att använda den exakta beteckningen för färgen gör att nyansen alltid blir rätt.) Fråga din fönsterleverantör om de olika valen så får du en bild och en känsla av de olika alternativen, hur de ser ut och hur de kommer passa tillsammans med ditt hem.

Hos ERA Fönster tycker vi om valfrihet och som en extra service har vi tvåfärgade spröjs i vårt sortiment. Det är nämligen inte ovanligt att kunder efterfrågar olika kulör på utsidan och insidan av fönstret. Vanligast är att välja en vit nyans för fönstrets detaljer inomhus.

Allt är såklart monterat och klart vid leverans. Det gör fönsterbytet, eller insättningen av fönstren i ditt nya hem, enkelt och smidigt.

Vårt mest populära vridfönster

Stella är vårt bästa och mest populära vridfönster och tillverkas i trä med aluminiumbeklädnad. Stella har helt dolda beslag vilket innebär att inga beslag är synliga från utsidan trots att fönstret är vridbart och fullt öppningsbart. Med en fasad karm och båge släpper fönstret in mer ljus och får på samma gång en modernare design.

Stella är säkerhetsglasat enligt MTK 4 med förseglade hörn som hindrar en inbrottstjuv att lyfta ut glaskassetten från utsidan. Alla virkesdelar har ett unikt rötskydd och de är torkade och målade i vår moderna impregneringsanläggning. Vi kan därför utan betänkligheter lämna 30 års garanti mot röta för aluminiumklädda fönster. Stella vridfönster tillverkas i olika storlekar, i en mängd olika färger och efter egna önskemål. Hör av dig till din återförsäljare för att få veta mer om våra vridfönster.