Just nu söker vi återförsäljare i Kalmar
ERA Fönster växer och nu vill vi bredda vår verksamhet till Kalmarregionen. Är du en grym säljare...
Ett alltmer vanligt begrepp när det gäller fönster, är energieffektiva fönster. Även kallade energifönster. När våra certifierade fönsterbytare byter fönster hemma hos dig, är det just energieffektiva fönster som sätts in. Men vad menas egentligen med det?
Att ett fönster är energieffektivt innebär att det är väldigt bra isolerat. Välisolerade fönster är varma på insidan och bidrar därför till ett behagligare inomhusklimat. Den som har energieffektiva fönster hemma, brukar kunna sänka inomhustemperaturen flera grader utan att komforten försämras – tvärtom blir värmen jämnare och du slipper kallras och drag. För att man som konsument ska veta att man köper ett energifönster anges ett värde för fönstret som är bra att hålla koll på – nämligen U-värdet. Ju lägre U-värde ett fönster har, desto mer energieffektivt är det. Standard inom branschen är 1,1 i U-värde medan EU:s nya krav på U-värde är 1,0. Vi går längre än så – våra fönster har ett så lågt U-värde som 0,88. Det kan alltså verkligen vara värt att jämföra U-värde mellan olika leverantörer. Tänk på att en del företag enbart anger glasets U-värde, och inte hela konstruktionens. Det korrekta sättet att mäta är att mäta hela armen, bågen och glasets totala värde – så mäter vi såklart på ERA Fönster. Fråga din lokala fönsterbytare om du vill veta mer.
Vad är det då som gör nya fönster mer energieffektiva än äldre? Jo, i nya fönster jobbar man med mer moderna material och tekniker, som gör att isoleringsförmågan förbättras avsevärt. På ERA Fönster är det en självklarhet att tänka energieffektivitet när vi producerar och byter fönster, och vi har lång erfarenhet av att utveckla energifönster med låga U-värden. Att byta fönster i sitt hem är en stor investering, men jämfört med fönster som fått hänga med i många år så kommer bytet innebära minskade värmekostnader. Idag när energipriserna är så höga tjänar du därmed in investeringen på kortare tid än tidigare. ERA Fönster har fönster i olika stilar och modeller, så även om du har ett hus i äldre stil finns det nya fönster som kommer passa dina behov. När du bokar tid med en av våra certifierade fönsterbytare går ni tillsammans igenom både färg, form och funktion.
Förutom att värmekostnaden minskar med nya energieffektiva fönster, är en annan stor fördel att drag och kalla golv blir ett minne blott. Kalla golv och så kallat strålningsdrag är nämligen oftast problem orsakade av sämre fönster med kalla glasytor. Strålningsdrag och kallras gör att du känner dig frusen och ruggig, även om det är 22 plusgrader inne. Har du 2-glasfönster börjar besvären redan när temperaturen ute är mellan 5 plusgrader och 0 grader. Energieffektiva fönster klarar däremot cirka 20 minusgrader utan att ge kallras eller strålningsdrag. Du kan sitta intill fönstret utan att frysa och golven kommer att kännas varmare. En jämnare värme och att slippa frysa hemma, kan vara en nog så stor
anledning att byta fönster.
Du kanske har hört att energieffektiva fönster ger kondens på fönstret. Och det kan stämma, åtminstone ett fåtal nätter per år när det är hög luftfuktighet och stora temperaturskillnader mellan natt och dag. Det här beror på att fönstret isolerar så effektivt att nästan ingen värme tränger ut till fönsterrutans yttre glas. Kondensen försvinner fram på morgontimmarna när solen stiger och värmer luften. Den här typen av kondens är inte alls skadligt för fönstret.
Om kondens bildas på insidan eller mellan fönsterrutorna tyder det däremot på att fönstret är dåligt isolerat och absolut inte energieffektivt. Det bör man vara observant på eftersom det är ett tecken på att ventilationen är dålig eller att det är väldigt låg temperatur nära fönstrets insida. Att byta till nya energieffektiva fönster kan då vara en bra lösning.
På ERA Fönster samarbetar vi bara med certifierade fönsterbytare. För dig innebär det ett bekymmersfritt fönsterbyte där de bästa i branschen hjälper dig – från första besöket, till måttagning, tillverkning och färdig montering.