Ett alltmer vanligt begrepp när det gäller fönster, är energieffektiva fönster, eller energifönster. Att veta vad det betyder och välja rätt, kan ha stor betydelse för dina värmekostnader och din inomhuskomfort framöver. Här kan du lära dig mer om energieffektiva fönster.

Vad menas med att ett fönster är energieffektivt? 

Att ett fönster är energieffektivt betyder att det är väldigt bra isolerat. Välisolerade fönster, ofta kallade energifönster, är varma på insidan och bidrar därför till ett behagligare inomhusklimat. Den som har energieffektiva fönster hemma, brukar kunna sänka inomhustemperaturen flera grader utan att komforten försämras – tvärtom blir värmen jämnare och du slipper kallras och drag. 

För att man som konsument ska veta att man köper ett energifönster anges ett värde för fönstret som är bra att hålla koll på, nämligen U-värdet. Ju lägre U-värde ett fönster har desto mer energieffektivt är det. Standard inom branschen är 1,1 i U-värde och Era Fönster har också 1,1 som standard. Men för den som vill går det att komma ännu lägre. Med ett extra tillval kommer du ner till till ett så lågt U-värde som 0,9. Prata med din återförsäljare om vilka tillval du kan göra. 

Tänk på att en del företag enbart anger glasets U-värde, och inte hela konstruktionens, det korrekta sättet att mäta är att mäta hela armen, bågen och glasets totala värde. 

Äldre fönster vs nya fönster

Äldre fönster är ofta otäta och kan släppa in rejält med kall luft under vintermånaderna, vilket kan leda till högre energiförbrukning och högre uppvärmningskostnader. I nya fönster jobbar man med mer moderna material och tekniker, som gör att isoleringsförmågan förbättras avsevärt. På Era Fönster är det idag en självklarhet att tänka energieffektivitet när vi producerar fönster, och vi har lång erfarenhet av att utveckla energifönster med låga U-värden. Att byta fönster i sitt hem är en stor investering, men jämfört med de äldre fönstren så kommer de ge dig minskade värmekostnader. Idag när energipriserna är så höga tjänar du därmed in investeringen på kortare tid än tidigare. Era Fönster har fönster i olika stilar och modeller, så även om du har ett hus i äldre stil finns det nya fönster som kommer passa dina behov. 

Komforten ökar

Förutom att värmekostnaden minskar med nya energieffektiva fönster, är en annan stor fördel att drag och kalla golv blir ett minne blott. Kalla golv och så kallat strålningsdrag är nämligen oftast problem orsakade av sämre fönster med kalla glasytor. 

Strålningsdrag och kallras gör att du känner dig frusen och ruggig, även om det är 22 plusgrader inne. Har du 2-glasfönster börjar besvären redan när temperaturen ute är mellan 5 plusgrader och 0 grader. Energieffektiva fönster klarar däremot cirka 20 minusgrader utan att ge kallras eller strålningsdrag. Du kan sitta intill fönstret utan att frysa och golven kommer att kännas varmare. En jämnare värme och att slippa frysa hemma, kan vara en nog så stor anledning att byta fönster. 

Mindre kondens med energieffektiva fönster

Energifönster hindrar rumsvärmen från att passera ut så effektivt att det yttre glaset förblir kallt. Ett fåtal nätter kan glaset, särskilt i fönster som är mycket exponerade mot natthimlen, bli mycket kallare än luften. Detta tillsammans med en hög relativ luftfuktighet gör att kondens kan bildas på utsidan av det yttre glaset. Detta är endast bevis på att fönstret isolerar mycket bra. Kondensen brukar försvinna fram på morgontimmarna när solen stiger och värmer luften. Fråga efter vår AntiFog-funktion om du vill minska risken för kondens ytterligare.