Enligt Energimyndigheten försvinner upp till en tredjedel av husets värme genom fönstren på en villa med äldre så kallade tvåglasfönster. Att byta till fönster och ytterdörrar med lågt U-värde gör stor skillnad, både för komfort och plånbok.

Vad är U-värde?

U-värdet anger den mängd energi eller värme som lämnar produkten, från den varma till den kalla sidan. Man kan säga att det är fönstrets eller dörrens isoleringsvärde. Ju lägre U-värde, desto mindre energi eller värme lämnar produkten, och desto bättre isoleringsvärde har den.

 

Fönster från 1970-talet har ett U-värde på cirka 2,5–3, medan det idag ställs krav på ett U-värde på 1,2 eller lägre för att ett fönster ska klassas som energifönster. Värdet kan anges enbart för fönstret, men det är viktigt att välja ett fönster där hela konstruktionen har bra isoleringsvärde. ERA Fönsters standard är ett U-värde på 1,1. Med Stella NordicPlus kommer du ner så lågt som till 0,9.

Sänkta värmekostnader med lågt U-värde

Dåliga fönster och dörrar läcker, och släpper därmed in kylan och ut värmen. Med ett fönster eller en dörr som släpper ut värme är det lätt att skruva upp element eller golvvärme. Effekten blir tyvärr att ännu mer värme ”går upp i rök” och kostnaderna blir höga. Fönster med dålig isoleringsförmåga (U-värde) kan också orsaka kallras, vilket du ofta upplever som golvdrag och att det blir kallt om fötterna. I värsta fall har du alltså höga uppvärmningskostnader samtidigt som du ändå går runt och fryser.

Undvik kondens med AntiFog

Ett lågt U-värde innebär risk för kondens på fönstrets utsida vid kyla och hög luftfuktighet. Kondens uppstår nämligen när den omgivande luftens temperatur är högre än temperaturen på den yttre glasrutan. Men det finns fönster som anpassats till detta. Vårt Stella NordicPlus har ett väldigt lågt U-värde, men har ett inbyggt kondensskydd som heter AntiFog. AntiFog gör att det yttre glaset alltid håller samma temperatur som uteluften. Då uppstår ingen kondens.

Bäst U-värde i 2-glas eller 3-glas?

Det är skillnad på fönster och fönster och för isoleringsförmågan är det avgörande om du väljer 2-glas eller 3-glas. Väljer du 3-glas kommer du få fönster med lägst U-värde och därmed de fönster som är mest energieffektiva. På ERA-fönster rekommenderar vi i alla lägen 3-glasfönster – det tjänar både du och miljön på.

Energieffektivitet kan öka husets värde

Nya energieffektiva fönster med lågt U-värde ger stora energivinster och lägre uppvärmningskostnader. Ytterligare plus är att det ser snyggt ut och ger ett behagligt inomhusklimat. Något som uppskattas av många och ökar i värdet på ditt hus.

U-värde i ytterdörrar

När det gäller ytterdörrar har de flesta på marknaden idag ett U-värde mellan 0,8 och 1,5, medan gamla dörrar ofta har högre än så. Det låter kanske inte som en så stor variation, men en dörr som ligger på 0,8 är faktiskt dubbelt så väl isolerad som en dörr med 1,5. Alla våra dörrar har ett U-värde på 0,8 eller 0,9.

 

Boka ett kostnadsfritt hembesök du också och börja din resa mot nya fönster med lågt U-värde.