De allra första fönstren hade bara en glasruta. I början av 1900-talet kom de första 2-glasfönstren som senare blev standard i Sverige, och på 1980-talet gjorde 3-glasfönstret entré. Med sin överlägsna isolerings- och ljudreduceringsförmåga har 3-glasfönster sedan dess blivit ett givet val i de flesta svenska hem och även i Europa.

Vad är 3-glasfönster?

Ett 3-glasfönster har som namnet anger tre glasrutor. Mellan glasrutorna finns två isolerande luftspalter. Skillnaden mellan 2-glasfönster och 3-glasfönster är alltså inte bara antalet glasrutor utan även antalet luftspalter. Luftspalterna är viktiga och påverkar fönstrets isoleringsförmåga och ljudreduceringsförmåga.

2-glasfönster eller 3-glasfönster?

Vi på ERA Fönster rekommenderar 3-glasfönster i alla lägen. Den största fördelen är att 3-glasfönster är betydligt mer energieffektiva och håller kylan ute, och värmen kvar inne, under de kalla årstiderna. Detta tack vare extra glas och extra isolering. Eftersom så mycket som en tredjedel av all värme kan försvinna ut genom fönster och dörrar, om du har gamla fönster, finns här mycket att spara.

En annan fördel med 3-glas framför 2-glas, är att de ger en bättre ljudisolering. Att välja 3-glasfönster minskar alltså både dina uppvärmningskostnader, sparar på miljön och ger en skönare boendekomfort.

Slipp imma och kondens i 3-glasfönstren

ERA 3-glasfönster är mycket välisolerade och har ett lågt U-värde. U-värde är fönstrets isoleringsvärde och fönster med ett lågt U-värde är mer energieffektiva vilket är bra för både plånboken och miljön. Det ger även bättre komfort genom varmare golv eftersom fönstren inte ger något kallras.

Täta fönster med lågt U-värde kan ge viss kondens. Det beror på att mindre värme leds ut till det yttre glaset vilket får en kallare yta. Risken för kondens är störst vid hög luftfuktighet i samverkan med omgivningens vind- och temperaturförhållande, oftast under höst- och vinterhalvåret.

Kondens skadar absolut inte fönstret, och kondens eller imma är heller inte ett tecken på att det är något fel på fönstret. Men vi på ERA Fönster vill självklart ändå motverka kondens, så att du kan njuta av dina fönster alla vackra morgnar. Det är anledningen till att våra 3-glasfönster kommer med AntiFog, som skyddar mot kondens och imma. På så sätt behöver du aldrig fundera över om du ska välja energieffektiva 3-glasfönster eller kondensfria fönster.

Ytterligare en fördel med kondensskyddat glas är att fönstret i större utsträckning håller sig torrt, vilket minskar risken att smuts som kommer med vinden fastnar på glaset.

Kan man göra om 2-glasfönster till 3-glasfönster?

Att göra om gamla 2-glasfönster till 3-glasfönster är inte så enkelt som man kan tro. 2-glasfönstret har vanligtvis inte det nödvändiga djupet i karm och båge för att sätta in en ny 3-glaskassett. Därför är det ingenting som vi på ERA Fönster rekommenderar. Kontakta gärna någon av våra lokala fönsterbytare om du vill ha ett kostnadsfritt hembesök där du kan få mer information om vad ett fönsterbyte från äldre fönster till nya fönster skulle innebära.

Vad kostar 3-glasfönster?

Om du funderar över att byta fönster är det enklast att kontakta din lokala återförsäljare för att få en offert. Tillsammans kommer ni först överens om ett datum för ett kostnadsfritt hembesök. Under besöket går ni igenom dina behov och fönsterbytaren tar också mått för att få en bild av antal fönster, storlek på fönster och vilken typ av fönster som blir bäst för ditt hem.

Tänk på att räkna in det du sparar i form av sänkta värmekostnader när du väljer nya 3-glasfönster. Har du gamla 2-glasfönster kan det bli en rejäl skillnad, eftersom nya fönster är så mycket bättre isolerade. Med vår kalkylator som du hittar på vår startsida får du en indikation på hur mycket du sparar. Här hittar du till vår kalkylator.

Vilka är de främsta fördelarna med 3-glasfönster?

Vi på ERA Fönster tycker det finns sex stycken klara fördelar:

  • Lägre U-värde = bättre värmeisolering
  • En jämnare temperatur i hemmet
  • Mindre energiförlust = mindre klimatavtryck
  • Lägre kostnader för uppvärmning
  • Bättre ljudisolering
  • Ett extra lager säkerhet

Välj rätt variant med ERA Fönster

ERA Fönster har alltså 3-glasfönster som standard men vi erbjuder flera varianter på glaset. Förutom ett kondensfritt glas har du också möjligheten att välja bland flera andra egenskaper. Det kan vara insynsskyddat, bullerdämpat, härdat, solskyddat eller kanske ett självrengörande glas för att nämna några egenskaper.

Som standard har våra fönster ett U-värde på 1,1 med en energibeläggning på det innersta glaset. Som tillval kan du välja ett fönster med U-värde 0,9 – det har då energibeläggning både på det innersta och det yttersta glaset.