Vill du skapa extra liv åt ditt hus, eller ge huset en mer unik karaktär? Då är fönster med vackra spröjs ett perfekt alternativ. Spröjsade fönster är ofta en klassisk detalj i många äldre hus och ger huset en mysig känsla. Men det är en detalj som även passar jättebra in i moderna hus.

Användningen av spröjs, eller poster, kan ge dina fönster en härlig, traditionell stil som aldrig blir omodern. Men de kan även ge en industriell känsla åt ett mer avskalat och nybyggt hem. Hos Era Fönster kan du hitta flera olika kombinationer av antal fack och rutor samt välja de detaljer som gör dina fönster unika.

Flera val för dig och ditt hem

Till ERA Fönster finns ett flertal spröjsvarianter och postvarianter att tillgå. Du kan välja mellan utanpåliggande, mellanglasspröjs, utanpåliggande dekorpost eller fast glasdelande post.

Som tillval kan du även få spröjs och poster lackerade i valfri RAL- eller NCS-kulör. (Färgsystemen RAL och NCS är de system med beteckningar som används för att att beskriva den färg som man ska lackera. Att använda den exakta beteckningen för färgen gör att nyansen alltid blir rätt.) Fråga din fönsterleverantör om de olika valen så du får en bild och en känsla av hur de olika alternativen ser ut och hur de kommer passa tillsammans med ditt hem.

Spröjsade fönster i två färger

Som en extra service har vi tvåfärgade spröjs i vårt sortiment. Det är nämligen inte ovanligt att kunder efterfrågar olika kulör på utsidan och insidan av fönstret. Om ditt hus är svart, vill du kanske inte ha svarta detaljer på fönstret inomhus, utan kunna välja något annat. Vanligast är att välja en vit nyans för fönstrets detaljer inomhus. Hos ERA Fönster är tycker vi om valfrihet och du kan alltså få spröjsen i två olika färger. Och allt är såklart monterat och klart vid leverans. Det gör fönsterbytet, eller insättningen av fönstren i ditt nya hem, enkelt och smidigt.

För både klassiska och moderna hus

Fönster med spröjs adderar personlighet, stil och en bearbetad känsla till ditt hus. De kan understryka fasadens linjer eller skapa en harmonisk indelning av fönster och fasad.

Många tänker kanske att det enbart är äldre hus, eller hus i klassisk stil, som kan ha spröjs men idag sätts de även in i fönster till hem som har en mer modern, avskalad stil. På moderna hus ser man ibland att enbart ett stort accentfönster har spröjs medan man låtit husets övriga fönster vara avskalade och “tomma”. Eller tvärtom. Spröjs kan också skapa en mer industriell stil på ett modernt hus.

Om du har ett äldre trähus är spröjsade fönster kanske en självklarhet. Och även bland de klassiska, äldre husen finns flera olika stilar att välja på, beroende på vilken tidsperiod du vill matcha och var i världen inspirationen till huset kommer ifrån. Många vill idag också att ens nya hus ska se lite äldre eller mer gammeldags ut, kanske spröjsat och med karmar och fönsterbågar med så kallad antikprofil.

Varje stil går alltså att förstärka med hjälp av spröjs eller poster i olika kombinationer. Välkommen att kontakta någon av våra återförsäljare för mer information och inspiration.

Vanliga frågor och svar om spröjs

Har ERA Fönster spröjs som går att plocka bort?

Absolut. Du kan välja mellan löstagbara spröjs och mellanglasspröjs. Medan de löstagbara går att ta bort, betyder mellanglasspröjs att de sitter fast mellan ytterglaset och mellanglaset i kassetten. Löstagbara spröjs är praktiskt eftersom det underlättar vid fönsterputsning.

Kan jag få olika färg på insidan och utsidan?

Ja, det går att få tvåfärgsmålade spröjs, det vill säga en färg på utsidan av fönstret för att matcha fasaden, och en annan på insidan för att matcha rummen. Det finns många olika färger att välja bland.

Poster och spröjs – vad är skillnaden?

Spröjs är tunnare lister som kan läggas utanpå fönsterglaset eller mellan två glasrutor. Poster är bredare och delar upp fönsterglaset fysiskt, de ligger alltså inte ovanpå. Med en post kan man skapa mindre glasytor vilket gör att man inte är i behov av tjockare glas. Dimensioner på poster kan variera mellan olika fönstermaterial och serier.

Varför började man använda spröjs i fönster?

På 1700-talet och början av 1800-talet var fönsterglas i stora storlekar mycket svårt att framställa, och också mycket kostsamt. För att maximera ett fönsters storlek delade man upp glaset i mindre bitar, med delning i trä emellan. Numera går det att göra nästan hur stora glasrutor som helst. Ändå har spröjsarna inte spelat ut sin roll utan uppskattas av många.