På ERA Fönster tillverkar vi hållbara träfönster med aluminiumbeklädnad. Många säger aluminiumfönster även om denna typ av fönster och det är helt okej för oss, även om aluminiumbeklädda träfönster egentligen är en mer korrekt beskrivning. Häng med när vi förklarar mer om vad det innebär att välja aluminiumbeklädda träfönster och vilka fantastiska fördelar en aluminiumbeklädnad ger.

Aluminiumfönster och aluminiumbeklädda fönster

Ett aluminiumfönster är egentligen ett fönster som helt och hållet är gjort av aluminium. Aluminiumfönster av den sorten kommer med en betydligt högre prislapp, då aluminium kostar mer än trä. Priset är kanske den största nackdelen med att köpa aluminiumfönster helt i aluminium. Men förutom priset är det inte många som vill ha aluminium på insidan i ett hem och hel-aluminiumfönster är därför mer populära i exempelvis industrier. Inne i sitt hem vill man oftast istället ha känslan av trä.

Aluminiumbeklädda träfönster, vilket är det ERA Fönster erbjuder, innebär istället att utsidan av fönstret kläs med aluminium. Du bevarar känslan av ett träfönster, men slipper underhållet som trä för med sig på utsidan. Den här typen av fönster blir också mycket billigare för dig än aluminiumfönster helt i aluminium.

När vi tillverkar våra aluminiumfönster (träfönster med aluminiumbeklädnad) använder vi högklassigt furuvirke och täta årsringar. Fönstren vakuumimpregneras för att skydda dem mot röta, och kläs till sist med aluminium som ger ett hållbart skydd, oavsett yttre förhållanden. I tillverkningsprocessen prioriterar vi miljön och använder oss av material och metoder som genererar täta fönster, med lågt U-värde, för att du ska kunna spara energi.

Fördelen med träfönster med aluminiumbeklädnad

De allra flesta vill alltså få känslan och utseendet av trä, när man sätter in nya fönster, men slipper gärna allt det underhåll som träfönster för med sig utvändigt. Man vill inte heller betala mer för att få aluminium i hela fönstret. Detta är de främsta anledningarna till att vi tagit fram träfönster av högsta kvalitet, som vi sedan klär med aluminium på utsidan.

Förutom en föredömlig hållbarhet har våra aluminiumfönster ett exklusivt utseende samtidigt som det ger ett naturligt intryck till ditt hus. Insidan på fönstret är fortfarande trä vilket ger en härlig hemtrevlig känsla i dina rum.

Med våra aluminiumfönster får du alltså både de fördelar som finns med träfönster, och de fördelar som finns med aluminiumfönster.

Underhåll på aluminiumfönster

Våra aluminiumfönster (träfönster med aluminiumbeklädnad) är så nära underhållsfria du kan komma. Aluminiumet på utsidan ger en motståndskraft som håller fönstret fint år efter år och du slipper skrapa färg och måla om fönstren regelbundet. Våra aluminiumfönster lämpar sig extra väl på fasader som är utsatta för hårt väder men vi rekommenderar vi aluminium på utsidan till de allra flesta hus. Det finns helt enkelt för många fördelar för att välja något annat. Och känslan av trä har du kvar, både med och utan aluminiumbeklädnaden.

I våra aluminiumfönster finns också en borstlist på utsidan. Listen gör att fönstret blir tätare (högsta klass = 9A) och gör dessutom att det inte samlas smuts och skräp mellan båge och karm. Allt för att du ska slippa lägga tid på dina fönster.

Aluminiumfönster med spröjs

Till våra aluminiumfönster (träfönster med aluminiumbeklädnad) finns ett flertal spröjsvarianter och postvarianter att tillgå. Du kan välja mellan utanpåliggande, mellanglasspröjs, utanpåliggande dekorpost eller fast glasdelande post. Som tillval kan du även få spröjs och poster lackerade i valfri RAL- eller NCS-kulör.

Som en extra service har vi tvåfärgade spröjs i vårt sortiment. Det är nämligen inte ovanligt att kunder efterfrågar olika kulör på utsidan och insidan av fönstret. Om ditt hus är svart, vill du kanske inte ha svarta detaljer på fönstret inomhus, utan kunna välja något annat. Vanligast är att välja en vit nyans för fönstrets detaljer inomhus.

Alla spröjs är såklart monterade vid leverans. Det gör fönsterbytet, eller insättningen av fönstren i ditt nya hem, enkelt och smidigt.

Måla om aluminiumfönster

Att måla om ett aluminiumfönster eller ett träfönster med aluminiumbeklädnad är ingenting vi på ERA Fönster rekommenderar. Man kan jämföra det med att lackera om en bil, vilket är svårt för en lekman. Däremot kan du byta ramarna till en annan kulör. Kontakta din återförsäljare så berättar de mer om hur det går till.